• img
  • img
  • img
  • img

Zelf smeden?


Reinier deelt zijn passie voor het smeden graag met anderen. Met veel enthousiasme, geduld en inspiratie neemt hij zijn cursisten mee in de wondere wereld van het smeden. De mogelijkheden voor zowel bedrijven als particulieren zijn divers; van een workshop van 2 uur, tot een uitgebreide smeedcursus die meerdere weken duurt.

Op een unieke monumentale locatie in Harderwijk, de oude scheepshelling Veluvia, is de smederij gevestigd waar de workshops en cursussen worden gegeven. In 2011 is het 100 jarig bestaan van de smederij gevierd en ter ere daarvan is er een prachtig kunstwerk gesmeed dat nu voor de molen bij de smederij pronkt.

Op vrijdagen is de smederij open voor bezoek, in de zomer kunt u genieten van de sfeer en het uitzicht op het terras van Veluvia.


Workshops

In de historische smederij Veluvia worden workshops smeden verzorgd. Nu heeft u de kans om kennis te maken met de eeuwenoude kunst van het smeden. In de workshops staat u zelf aan het vuur bij de smid. Na een korte uitleg van de materialen en werkwijze gaat u het ijzer smeden als het heet is. U maakt zelf een prachtig werkstuk naar keuze, dat u natuurlijk mee naar huis mag nemen.

U kunt al vanaf een persoon deelnemen, de maximale groepsgrootte per workshop is twee personen. Heeft u een groep groter dan twee personen? Bel dan even voor de mogelijkheden.

De duur van de workshop is helemaal op maat, variërend van 2 uur tot een hele dag.

'Kennismaken met smeden'
Een twee uur durende workshop waarin de smid u de eerste beginselen van het smeden laat ervaren. U kunt oefenen met de eerste basisvaardigheid, het smeden van een punt aan een stuk ijzer. Als u dit onder de knie heeft kunt u een klein werkstuk maken dat u natuurlijk mee naar huis krijgt. Deze workshop is te boeken vanaf € 50,- per persoon.

'Halve dag aan het vuur'
Een vier uur durende workshop waarin u samen met de smid een werkstuk maakt naar keuze. Bijvoorbeeld een vreugdewipper, een set sierlijke haken, wijnfleshouder, kachelpook of in overleg een eigen idee. Deze workshop is inclusief koffie, thee of fris en iets lekkers. Deze workshop is te boeken vanaf € 95,- per persoon.

'Een ijzersterke dag in de smederij'
Een hele dag (ongeveer 8 uur) in de smederij, de smid neemt u mee in de basis van het smeden en helpt u met het maken van een prachtig werkstuk. Voor de lunch wordt gezorgd, een welkom pauze moment tijdens deze (in)spannende dag. Ook koffie, thee, fris en iets lekkers zijn bij het programma inbegrepen. Deze volledig verzorgde dag is te boeken vanaf € 175,- per persoon.


Cursus

De smid geeft zijn kennis en kunde graag door aan geïnteresseerden. Wilt u graag meer leren over het bewerken van ijzer met hamer en aambeeld dan zijn de beginners- en/of vervolg-cursus smeden uitermate geschikt.

'Beginnerscursus'
Tijdens een zeven weken durende cursus, waarbij u één avond per week in de smederij aan de slag gaat leert u verschillende technieken beheersen. Bij de cursus zit fris, water, een cursusmap, een handgesmede hamer, een smeedschort en een veiligheidsbril inbegrepen. Het maximum aantal deelnemers is 2, de smid wil graag in kleine groepen werken voor een optimale ervaring. De kosten voor de beginnerscursus zijn € 500,- per persoon.

'Vervolgcursus'
Zeven weken lang, één avond per week in de smederij aan het werk onder intensieve begeleiding van de smid. De technieken die u leert zijn het logische gevolg op de basisvaardigheden uit de beginnerscursus. Tijdens de cursus maakt u uw eerste eigen stuk gereedschap. Bij de cursus zit fris, water, een cursusmap, een handgesmede hamer, een smeedschort en een veiligheidsbril inbegrepen. Het maximum aantal deelnemers is 2, op verzoek meerdere cursisten mogelijk. De smid wil graag in kleine groepen werken voor een optimale ervaring. De kosten voor de vervolgcursus zijn € 500,- per persoon. (€ 100,- korting wanneer u reeds in het bezit bent van hamer, schort en bril uit de beginnerscursus)